NOVI privremeni prihvatni centar za izbeglice iz ratom zahvaćenih područja, koji će nići kraj auto-puta Beograd – Šid, kod hotela „Nacional“, trebalo bi da bude osposobljen pre zime. On će moći urgentno da zbrine oko 2.000 ljudi, koji će dobijati prevodioca, lekara, bazičnu hranu i smeštaj.

Zasada se razmatraju, kako nezvanično saznajemo, četiri lokacije. Neke su sa leve, a druge sa desne strane auto-puta, iznad „Zmajeve“ pumpe. Iz Agencije za privatizaciju, kako saznajemo, čekaju se podaci koja je parcela slobodna da bi mogla da počne gradnja. Međutim, postoji opcija da se osposobi neki od već postojećih prostora, kažu u Komesarijatu za izbeglice Srbije. Za takvim prostorom nadležni tragaju već dva meseca. On bi bio brže i jeftinije rešenje, jer bi se preskočile duge tenderske procedure. I beogradske vlasti najavljuju pomoć.

– Grad je spreman da učestvuje u izgradnji prihvatnog centra i pružićemo državi svu neophodnu pomoć, koliko god je u našoj moći – kaže, za „Novosti“, gradonačenik Siniša Mali.

Najveći deo novca trebalo bi, kako saznajemo, da stigne iz evropskih fondova. Zasada se zna da je EU opredelila oko milion evra za izradu novog zakona o azilu, Crvenom krstu Srbije biće prebačeno oko 400.000 evra za pomoć u lekovima i hrani, a pretpostavlja se da će oko milion i po evra biti odvojeno za izgradnju prihvatnog centra.

BEŽANIJSKA KOSAZAPOSLENI u hotelu „Nacional“ na Bežanijskoj kosi, tvrde da su za gradnju smeštaja za izbeglice sa Bliskog istoka u njihovom komšiliku čuli preko medija. – Nismo primetili da je iko dolazio da istražuje lokaciju – rekao nam je recepcionar hotela. – Ne znam ni da li u okolini i ima prostora za takvu ustanovu, jer su, svuda, okolo privatni placevi. (M. Lj. P.)

Po rečima Vladimira Cucića, komesara Komesarijata za izbeglice i migracije RS, humanitarna tačka za urgnetni prihvat izbeglica nam je potrebna da bi se oni izmestili iz gradskih parkova, pre svega onog kod autobuske stanice:

– Ovo je neophodno i zbog samih izbeglica, pošto nailazi jesen i loše vreme, ali i zbog naših građana, normalnog funkcionisanja grada, polaska dece u školu, većeg broja đaka i studenata koji su vezani za autobusku stanicu.

On dodaje da ni u jednoj evropskoj prestonici nisu u centru grada razapeti šatori i improvizovani poljski toaleti, pa nema potrebe da to bude ni u Beogradu.

– Srbija ima gde da smesti migrante, da im ponudi privremeno prenoćište, zaklon od kiše, medicinsku zaštitu, ali oni izbegavaju postojeće prihvatne centre jer ih usporavaju na putu ka EU – primećuje Cucić.

Zato će novi privremeni centar biti dobro rešenje, budući da se nalazi u pravcu njihovog kretanja ka severu zemlje i mađarskoj granici. I u Centru za pružanje zaštite i pomoći tražiocima azila podržavaju ovakvo humano rešenje države i kažu da se pred vlastima nalazi veliki izazov, u čijem rešavanju su spremni da pomognu. (Novosti)