петак, 29 марта, 2024
vesti online

Istorijska presuda: „Britiš petroleumu“ kazna od 21 milijarde dolara zbog izlivanja nafte

Britanski energetski gigant „Britiš petroleum“ (BP), platiće rekordnih 20,8 milijardi dolara kako bi podmiro zahteve američke vlade zbog štete koje je izazvalo izlivanje nafte 2010. godine u Meksičkom zalivu, izjavila je danas šefica američkog ministarstva pravde, Loreta Linč.

– Ova istorijska odluka je snažan i dostojan odgovor na najgoru ekološku katastrofu u američkoj istoriji – rekla je Linč na konferenciji za novinare, prenosi agencija AFP.
– „Britiš petroleum“ je dobio kaznu koju zaslužuje, a koja istovremeno obezbeđuje neophodnu kompenzaciju za štete nanete životnoj sredini i privredi zalivskog regiona – dodala je ona.

Do jedne od najgorih ekoloških katastrofa koje su zadesile SAD dovela je eksplozija na bušotini „Dipvoter horajzon“, u kojoj je poginulo 11 ljudi, nakon čega su se milioni barela nafte izlili u vode Zaliva.
Bilo je potrebno 87 dana da se zaustavi curenje nafte na oko 1.500 metara ispod nivoa mora na obali Luizijane.
– S ovom nagodbom, savezne, državne i lokalne samouprave i zajednice zalivskog priobalja imaće sredstva da naprave značajan napredak u pravcu obnavljanja ekosistema, privrede i preduzeća u regionu – rekla je ministarka trgovine Peni Priker. (Blic)