петак, 19 априла, 2024
vesti online

HRVATSKA NABAVLJA NOVE BORBENE AVIONE: Stigle 4 ponude, a jedna nadmašuje ostale!

Hrvatska je otvorila ponude za nove borbene avione Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, u čiji sastav su do sada uglavnom ulazili avioni MiG-21, a ponude su pristigle iz četiri zemlje – Grčke, Izraela, SAD i Švedske.

 

Kako pišu hrvatski mediji, ponudu je poslala i peta zemlja, Južna Koreja, međutim njen školsko-borbeni FA-50 ne udovoljava taktičko-tehničkim zahtevima Hrvatske. Time je i zvanično potvrđeno da Hrvatska planira avijaciju sa ozbiljnim borbenim sposobnostima.

 

Prema pisanju hrvatskih medija, da bi zadovoljila svoje potrebe Hrvatskoj je potrebno 12 aviona, 10 jednoseda i dva dvoseda, a lošeg izbora više i nema, jer navodno čak i F-16 „Fajting falkon“ u verziji „Blok 30″ ostavlja daleko u prašini zastarele MiG-ove 29 i MiG 21.

Svim ponuđenim avionima osnovno oružje je top od 20 do 27 milimetara, a za slučaj vazdušne borbe mogu da nose i infracrveno vođene rakete AIM-9M „Sajdvajnder“, koje imaju sopstveni radar koji je navodi. Za delovanje na zemlji svi avioni imaju širok spektar oružja koje mogu da ponesu, od nenavođenih bombi težine i do jedne tone, do kasetnih bombi, nenavođenih raketa, ali i laserski i TV navođene rakete za uništavanje oklopnih i utvrđenih ciljeva.

 

Američki „F-16″ može da nosi stelt krstareću raketu AGM-158 JASSM čiji je domet preko 370 kilometara, sa bojevom glavom teškom 450 kilograma, a sličnu opremu mogu da nose i „Gripeni“.

 

Kako piše „Jutarnji“, svi ponuđeni avioni mogu da se koriste za izvršavanje gotovo svih borbenih zadataka, od čuvanja vazdušnog prostora do dubinskih udara i protivbrodsku borbu.

Sva četiri aviona imaju tehnologiju digitalnog upravljanja, za razliku od ranijih aviona koji imaju hidromehaničke kontrole, poput MIG-29, što im omogućuje prececizniju kontrolu i trenutnu reakciju na komande. *Kurir)