четвртак, 18 априла, 2024
vesti online

Gugl ne mora da plati porez od 1,1 milijardu evra

Francuski sud presudio je danas da Gugl ne mora da plati porez u vrednosti od 1,115 milijardi evra koliko traži francuska država navodeći da irska produžnica te kompanije nije oporeziva u Francuskoj.

Foto: Tanjug/AP

„Francuska kompanije Gugl Ajrlend Limitid (GIL) nije oporeziva u Francuskoj za period od 2005. do 2010“, navodi se u presudi suda.

Gugl je platio samo 6,7 miliona evra korporativnih poreza u 2015. godini u Francuskoj tako što je zaveo prihode za svoje „onaljn carstvo“ u svojoj evropskoj produžnici u Irskoj, gde su mali porezi, prenosi AFP.

Evropska unija izrekla je krajem juna Guglu rekordno visoku novčanu kaznu od 2,4 milijardi dolara zbog iskorišćavanja dominantnog položaja na tržištu.

Prema rečima Komisije za konkurenciju Margaret Vestager, Gugl je zloupotrebio tržišnu dominaciju jer je svojim komercijalnim servisima davao prioritet u rezultatima pretrage interneta, preneo je AFP.

EU već godinama istražuje slucaj usluge „Google Shopping“.

Prilikom njenog razvoja Gugl je, smatraju u Evropskoj komisiji, iskoristio svoj dominantni položaj na tržištu pretraživanja Interneta kako bi promovisao svoju novu uslugu.

Upoređivanje proizvoda putem Gugl pretraživaca navodi korisnike na kupovinu putem takođe Guglove usluge, što se smatra nelojalnom konkurencijom i kršenjem antimonopolskih pravila EU.(Blic)