петак, 21 јуна, 2024
vesti online

Google

Hiljade policajaca na srpsko-mađarskoj granici

Mađarska vlada odlučila je da angažuje nekoliko hiljada policajaca duž granice Mađarske sa Srbijom na kontroli dolazećih izbeglica s Bliskog istoka.

IZVOR: TANJUG

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

To je najavio šef kabineta mađarskog premijera Janoš Lazar.

Na konferenciji za novinare, na marginama sednice vlade, Lazar je rekao da će jedinice graničara biti uspostavljene u policijskim snagama.

Šef kabineta mađarskog premijera je naveo da je raspoređivanje dodatnih graničara neophodno zbog, kako je naveo, izuzetno agresivnog i odlučnog ponašanja onih koji u Mađarsku pokušavaju ilegalno da uđu.

„Nekoliko hiljada policajaca biće raspoređeno na granici sa Srbijom, čiji zadatak će biti da brane ovaj deo granice“, istakao je Lazar.

Mađarskoj je cilj da do novembra završi ogradu visoku tri i po metra duž 177 kilometara duge granice sa Srbijom, a ovaj projekat kritikovali su Beograd i Agencija Ujedinjenih nacija za izbeglice, naveo je Rojters.

U Mađarskoj je do avgusta registrovano 100.000 izbeglica, u poređenju sa 43.000 tokom cele 2014. godine

Lazar je saopštio i da je mađarska vlada tražila od poslaničkih grupa vladajuće koalicije Fidesa i Demohrišćanske partije da pokrenu postupak za zakazivanje vanredne sednice parlamenta, na kojoj bi se raspravljalo o amandmanu krivičnog zakona koji se tiče ilegalne migracije, prenela je MTI.

Prema izmenama zakona, ilegalan prelazak granice ili oštećenje ograde kažnjavalo bi se kaznom od četiri godine zatvora.

Lazar je naveo da će vlada predložiti i drastičnije kazne za trgovinu ljudima.

Šef poslaničke grupe Fidesa Antal Rogan rekao je da bi između 200.000 i 300.000 ljudi ove godine moglo da pokuša da stigne do zapadne Evrope preko Mađarske.

Mađarski premijer Viktor Orban branio je mere svoje vlade, dovodeći u vezu migraciju za terorizmom, većom stopom kriminala i nezaposlenošću, dodajući da Mađarska mora sama da deluje, pošto Evropska unija kao celina ne nudi rešenje.