четвртак, 23 маја, 2024
vesti online

Golf

Da li je Golf zaista najomiljeniji?

Da se u potpunosti ne može verovati čak ni najvećem nemačkom Auto-moto klubu (ADAC), koji ispituje, na primer, popularnost pojedinih automobila ili testira puteve i tunele, potvrđuje i najnoviji slučaj manipulacije.

Ono što trenutno dopire do javnosti, nemačkom auto-moto klubu ADAC baš i ne služi na čast. Dosadašnji šef i glavni i odgovorni urednik časopisa „Svet motora“ (ADAC Motorwelt)“, Mihael Ramšteter godinama je „frizirao“ brojke učesnika u anketama na temu „Najomiljeniji automobil među nemačkim vozačima“. To je u međuvremenu potvrdio i direktor ADAC-a Karl Obermair nemačkim novinama „Zidojče cajtung“. Sam Ramšteter je, međutim, priznao da nije „frizirao“ brojke samo za prošlu, već je broj učesnika u anketama izmislio i tokom proteklih godina. Osim njega lično, niko o svemu tome nije imao pojma, navode u ADAC-u. „Ramšteter je preuzeo punu odgovornost, a naš Klub će sada pokrenuti istraživanje o ispravnosti izbora proteklih godina“, rekao je Obermair.

ADAC pomaže kada se dogodi kvar ili neka nesreća ADAC pomaže kada se dogodi kvar ili neka nesreća

Međutim, upravo bi to naknadno ispitivanje moglo da bude veoma teško. Naime, veliki deo statistike je, nakon objavljivanja imena najomiljenijeg automobila u Nemačkoj i dodele nagrade, uništen. Prevara je zato i mogla toliko dugo da ostane neotkrivena jer je, navodno, Ramšteter bio jedini koji je imao pristup podacima, odnosno, izbornim listićima.

Katastrofa za odnose s javnošću

ADAC se sada nalazi pred krizom poverenja i to ne toliko zbog prevare s brojem učesnika u anketama, već pre svega zbog toga što suviše kasno priznaje manipulacije. Najveći nemački klub generalno (19 miliona članova), u početku se branio od napada i optuživao one koji su objavili te informacije da šire neistine.

Nemački „Zidojče cajtung“ je još u utorak prošle nedelje (14.1), pozivajući se na interna dokumenta, objavio da su brojke učesnika u anketi za 2013. godinu bile povećavane. U četvrtak (16.1.) se zatim oglasio Obermair koji je izjavio da je reč o „neistinama“.

Savezni ministar saobraćaja Aleksander Dobrint Savezni ministar saobraćaja Aleksander Dobrint

Prema informacijama spomenutog dnevnika, u glasanju za najomiljeniji automobil 2013. godine za pobednika (Folksvagen Golf) glasalo je samo 3.409 osoba, dok je ADAC objavio da je za njega glasalo 34.299 osoba. ADAC je naveo da je u glasanju učestvovalo ukupno 290.000 članova Kluba, dok ih je u stvarnosti najverovatnije bilo oko 76.000. ADAC sada ističe da je „friziran“ samo broj glasova, ali ne i poredak odabranih automobila, i da se to odnosi samo na kategoriju najomiljenijeg automobila, a nikako na preostalih osam kategorija nagrade „Žuti anđeo“ (Gelber Engel).

Kako povratiti poverenje?

U međuvremenu, od ADAC-a objašnjenje zahtevaju i mnogi političari, kao i saobraćajni stručnjaci. Savezni nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint na primer, tom Klubu savetuje da što pre povrati izgubljeno poverenje i to tako što će odgovoriti na pitanja koja su još uvek otvorena. „ADAC sada mora sve karte da stavi na sto“, rekao je Dobrint.

Član stranke Zelenih, Anton Hofrajter izjavio je da „ovakav auto-moto klub, sa gotovo 19 miliona članova, uopšte ne sme da dozvoli sebi jednu takvu prevaru“. „S obzirom na toliki broj članova, ADAC snosi veliku javnu odgovornost. To se ne odnosi samo na izbor najomiljenijeg automobila u Nemačkoj, već pre svega na sprečavanje pokušaja političkog uticanja na Klub“, dodao je Hofrajter.

Manipulacije i kod testiranja tunela i puteva?

Da li je Golf zaista najomiljeniji automobil u Nemačkoj? Da li je Golf zaista najomiljeniji automobil u Nemačkoj?

Ono što je posebno problematično u celoj priči jeste, kako kaže Ferdinand Dudenhefer sa Univerziteta Duisburg-Esen, da te manipulacije s rezultatima izbora za najomiljeniji automobil bacaju senku i na druge testove i statistike. „Sada se moraju ispitati i testiranja tunela, statistike saobraćajnih nesreća i dr“, navodi Dudenhefer. Prema mišljenju tog stručnjaka za saobraćaj, očigledno je da je kompletan sistem ADAC-a loš, budući da nema kontrolnih mehanizama kao i generalno pravila kada je reč o rukovođenju tog auto-moto kluba.

Ovih dana oglasio se i koncern „Folksfagen“ zahtevajući konkretna objašnjenja. „Mi ADAC-u želimo, naravno, prvo da pružimo šansu da razjasni celu situaciju i tek onda ćemo da odlučimo kako dalje. Još uvek smo uvereni da je Golf u Nemačkoj najomiljeniji automobil, ali svejedno je pod znakom pitanja koliko je ta nagrada uopšte više vredna“, izjavio je portparol koncerna „Folksvagen“ u Volfsburgu.

Autorka: Željka Telišman (ard)
Odgovorni urednik: Ivan Đerković

www.pregled.net