четвртак, 18 априла, 2024
IstaknutoVestiZdravlje

Gajenje lekovitog bilja je blagotvorno

Gajenje lekovitog bilja leči
Cveće za psihička stradanja može se na relativno jednostavan način gajiti u kući.

Blagotvorno umirujuće dejstvo postiže se držanjem saksija sa rozetlom , matičnjakom,bosiljkom,žalfijom,nanom u prostoriji gde se spava.

Da li i vi spadate među one ljude koji jako vole biljke i koje se trude da nađu bilo koje zgodno mesto kako bi gajili neku biljčicu, bilo da se radi o biljkama na balkonima, terasama, na prozoru ili u bašti? Ako baš i nema zgodnog mesta, ma, naći ćete vi neko! Ukoliko se prepoznajete u ovom opisu, odlično za vas! Naime, pokazalo se da biljke imaju jako dobar uticaj na one koji se njima bave.

Ne govorimo samo o tome da možete da uzgajate lekovite biljke (korisno po zdravlje, a i mnoge su lepog izgleda i mirisa), ukrasne biljke koje će svim ukućanima ulepšati dom, začinsko bilje (lepo miriše, plus štedi kućni budžet), možda i neko povrće (paradajz uspeva i u saksiji – lepo izgleda, plus vas poštedi nekih troškova). To su sve moguće koristi od gajenja biljaka, plus vam biljke prečišćavaju vazduh (jeftinije su od bilo kog filtra i efikasnije od većine), a neke biljke svojim mirisom mogu da rasteraju komarce (recimo, lavanda).

Ni to nije sve. Pokazalo se da gajenje biljaka – bilo kojih biljaka – ima blagotvoran uticaj na ljudsku psihu. Gajenje biljaka pokazalo se posebno lekovitim kada se radi o osobama sklonim promenama raspoloženja, turobnim mislima i depresiji. To zapažanje nije čak ni naročito novo – još je američki psihijatar iz osamnaestog veka, Bendžamin Raš, primetio da njegovim pacijentima prija gajenje biljaka.

Staro zapažanje potvrđuju i novija istraživanja – pokazalo se da već i boravljenje u blizini zelenih površina poboljšava kvalitet života. Japanski naučnici smatraju da život u ulici u kojoj ima drveća ili u blizini parka ima dobre šanse da bude duži i zdraviji.

Zato, ukoliko ne živite u blizini zelenih površina i nemate vremena za boravak u prirodi, pokušajte da makar u sopstvenom domu stvorite oazu zelenila – postoje biljke koje ne zahtevaju puno nege, a pored toga, gajenje biljaka zahteva znatno manje novca i vremena nego obilazak lekara i lečenje od depresije ili lošeg raspoloženja