недеља, 14 априла, 2024
IstaknutoTehnologijaVesti

„Ford“ sklopio ugovor s „Teslom“, dobija pristup superpunjačima

BLICBIZNISTEHNOLOGIJA

Prekid rivalstva: „Ford“ sklopio ugovor s „Teslom“, dobija pristup superpunjačima od 2024.

„Ford Motor Co“ saopštio je u četvrtak da se dogovorio s kompanijom „Tesla Inc“ da svojim vlasnicima električnih vozila omogući pristup više od 12.000 „Teslinih“ superpunjača u Severnoj Americi početkom 2024.

Ugovor "Tesla" i "Forda" o električnim punjačimaFOTO: GOFRA / SHUTTERSTOCK
Ugovor „Tesla“ i „Forda“ o električnim punjačima

Veza između rivala čini „Ford“ prvim velikim proizvođačem automobila koji je prihvatio „Teslin“ vlasnički standard punjenja, dajući proizvođaču automobila pristup najvećoj mreži brzih superpunjača u Sjedinjenim Državama.

Blic preporučuje

Pristup stanicama za punjenje smatra se dosad jednom od glavnih prepreka širem prihvaćanju električnih vozila, kažu analitičari.

„Tesla“ je prošlog studenog rekao da će otvoriti svoj vlastiti dizajn punjenja drugim proizvođačima automobila i operaterima mreža za punjenje.

Adapter koji je razvio „Tesla“ omogućiće „Fordovim“ električnim vozilima opremljenim kombiniranim sistemom punjenja (CCS) pristup priključku „Teslinim“ V3 Superchargerima. „Ford“ će opremiti buduća električna vozila „Teslinim“ vlastitim standardom punjenja, uklanjajući potrebu za adapterom za izravan pristup „Tesla Superchargerima“, počevši od 2025. godine.

„Ideja je da ne želimo da mreža „Teslinih“ superpunjača bude poput ograđenog vrta. Želimo da to bude nešto što podupire elektrifikaciju i održivi transport uopšteno“, rekao je izvršni direktor „Tesle“ Elon Musk tijekom online razgovora na „Twitteru“ s izvršnim direktorom „Forda“ Džimom Farlijem.

„Sviđaju nam se lokacije, sviđa nam se pouzdanost, vaš softver za usmeravanje, jednostavnost korištenja konektora, njegova pouzdanost“, rekao je Farley.

„Tesla juri kroz železničku stanicu poput Šinkansena brzinom od 300 kilometara na sat“, rekao je Farli, misleći na japanske brze vozove. – Puno učimo, dodao je.

FOTO: TOBIAS ARHELGER / SHUTTERSTOCK

„Tesla“ je imao 17.711 superpunjača, što je činilo oko 60 odsto ukupnih brzih punjača u SAD-u, koji mogu dodati stotine milja dometa vožnje u sat vremena ili manje.

Farli je u četvrtak najavio partnerstvo tokom razgovora na „Twitter Spacesu“. „Twitter“ je u vlasništvu Maska.

Događaj se događa samo dan nakon što se „Twitter“ više puta srušio tokom dugo očekivanog audio četauživo između Maska i guvernera Floride Rona DeSantisa, unazađujući Maskove napore da promoviše kompaniju društvenih medija koju je kupio za 44 milijarde dolara prošle godine.

(Izvor: SEEbiz)