уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Европска централна банка доштампава милијарде евра

Evропска централна банка (ЕЦБ) доштампаће најмање 780 милијарди евра до децембра 2017. године не би ли додатно подстакла оживљавање привреде и раст инфлације у еврозони. Уколико „ситуација” у 2017. буде изискивала другачије, ЕЦБ ће повећати обим свежег новца у финансијском систему и наставити са праксом усијавања ковнице новца и након краја идуће године. Ове неочекиване одлуке ЕЦБ изненадиле су јуче светска финансијска тржишта која су очекивала скорији крај неконвенционалног програма подстицаја привреде монетарне уније у који је ЕЦБ иначе већ уложио преко 1,4 билиона евра, са прилично скромним економским и инфлаторним резултатима.

Програм доштампавања евра – као „неконвенционалне мере за борбу против посусталог привредног раста и анемичне инфлације” – уведен је марта прошле године са званичном најавом да би у марту 2017. требало да буде окончан процес засипања финансијског тржишта Европе јевтиним новцем, по стопи од 80 милијарди евра месечно.

Берзе увелико знају да је привредни раст у ЕУ и еврозони и даље склеротичан, а инфлација далеко од жељене стопе ЕЦБ од два одсто.

И поред новчаног рафала ЕЦБ, еврозона је у другом и трећем кварталу ове године остварила по Марију Драгију, председнику ЕЦБ, „постојани раст“ од 0,3 одсто, док је инфлација у новембру износила само 0,5 одсто.

Берзански спекуланти уочи јучерашње седнице Управног одбора ЕЦБ увелико су се кладили да ће ЕЦБ продужити програм „убризгавања“ милијарди свежих евра куповином разноразних европских хартија од вредности до јуна или евентуално септембра идуће године. Децембар 2017 – као коначни рок за крај праксe добацивања свежег новца европским банкама и бизнису невољним да узимају кредите и троше на нове инвестиције, упркос референтној каматној стопи од „нула” посто – берзама није био ни на крај памети. (Politika)