петак, 21 јуна, 2024
vesti online

EP PRIPREMA DOKUMENTE O „DEJTONU“ Evropski poslanici ruše Srpsku!

Hrvati rade na tekstu koji se ugovara u Briselu

Evropski parlament

Evropski parlament, Foto: Profimedia

U Evropskom parlamentu spremaju se dve rezolucije povodom 20. godišnjice potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, a očekuje se da jedna bude oruđe Zapada za političku demontažu Republike Srpske o čemu se uveliko spekuliše u diplomatskim salonima.

Već sledeće nedelje počinju pripreme za podnošenje nacrta rezolucija koje na raspravu, koje će predložiti različite poslaničke grupe.

S jednom će izaći grupa evroposlanika koja podržava srpske interese, na čelu s francuskim poslanikom  Emerikom Šopardom. Drugi predlog, koji ima mnogo više šansi za uspeh sprema se na inicijativu nekih hrvatskih poslanika. Oni su se oko togaovih dana dogovarali na neformalnom sastanku u Briselu.

Ovaj politički scenario umnogome podseća na scenario za diplomatsku igrariju oko rezolucije o Srebrenici koju su u julu Savetu bezbednosti UN podneli Britanci. Kako prenose „Novosti“ i tada se najpre pokušalo s guranjem teksta na Ist Riveru, a kada je Rusija u Savetu bezbednosti rekla „njet“, dokument je prosleđen u evropski parlament. (Alo)