Vesić: Sve nove zgrade moraće da imaju energetske pasoše, a već izgrađene da nabave sertifikate o energetskoj efikasnosti 1foto Miroslav Dragojević Danas

Sve nove zgrade moraće da imaju energetske pasoše, a već izgrađene moraće da nabave sertifikate o energetskoj efikasnosti, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić povodom otvaranja regionalnog stručnog simpozijuma „Energetska efikasnost zgrada u regionu Balkana“.

Vesić je rekao novinarima da Srbija ima 12 godina pravni okvir o ovoj temi, ali da primena nije bila dobra i da su predložene izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji.

Do sada su, kako je naveo, ljudi kupovali „mačku u džaku“ i nisu mogli da budu sigurni u troškove koje bi imali u stanu.

Kako je predviđeno izmenama Zakona, zgrade čiji je država vlasnik u roku od tri godine moraće da dobiju sertifikate o energetskoj efikasnosti, za poslovne zgrade taj rok je pet godina, a 10 godina je rok za stambene zgrade za koje će sertifikate uraditi lokalne samouprave. .jer bi to za stanare bio veliki trošak.

„To je proces, trajaće, zato smo dali ove rokove“, rekao je Vesić i dodao da će posle 10 godina energetski pasoši morati da se obnove.

„Mi time primenjujemo potpuno direktive Evropske unije“, naveo je Vesić.

On je rekao i da će se uvesti obaveza da svi koji grade moraju da dobiju potvrdu izvođača da je građevinski otpad predao ovlaščenom operateru kako bi se sprečio nastanak građevinskih divljih deponija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.