ISTANBUL – Tužilac Mehmet Selim Kiraz, koji je teško ranjen večeras u akciji oslobađanja, pošto su ga kao taoca držali pripadnici zabranjene radikalne levičarske grupe, podglegao je povredama. U akciji policije poginula su dvojica napadača.

Strani mediji navode da je Kiraz bio ubrzo prebačen u bolnicu i lekari su se borili za njegov život, ali ipak nisu uspeli da ga spasu. Neki mediji, međutim, tvrde da je tužilac već bio mrtav kad je stigao u bolnicu. Ruska medijska mreža “Sputnjik“ piše da je Kiraz pogođen sa jednim hicem u glavu i dva metka u telo.

Agencija Rojters navodi da se okončanja drame čula pucnjava i da se iz zgrade širio dim, dok AFP prenosi da se čula eksplozija.

Ispred zgrade su pripadnici bezbednosnih snaga, a lekari Hitne pomoći su viđeni kod zadnjeg ulaza u zgradu suda, dodala je britanska agencija.

Pre nekoliko časova, šef istanbulske policije je izjavio da su u toku pregovori sa dvojicom napadača.

Marksistička Revolucionarna narodnooslobodilačka partija-Front (DHKP-C) objavila je fotografiju tužioca sa prislonjenim pištoljem na čelo.

Kiraz istražuje ubistvo 15-godišnjeg Berkina Elvana, koji je preminuo marta prošle godine posle 269 provedenih dana u komi zbog povreda zadobijenih u sukobu s policijom u masovnim protestima početkom leta 2013. godine.

U međuvremenu je istekao rok koji su napadači dali tužiocu da saopšti identitet policajaca za koje tvrde da stoje iza ubistva Elvana.

Među zahtevima je i javno priznanje preko televizije odgovornih policajaca, kao i oslobađanje ljudi koji su uhapšeni zbog učestvovanja u mitinzima solidarnosti, organizovanim posle smrti tinejdžera. (novosti)