петак, 29 марта, 2024
vesti online

До стечаја преко океана

Архива Југобанке и Београдске банке, тешка 90 тона, укрцана је у Њујорку у марту ове године, па је после два месеца преко Солуна стигла у београдски Привредни суд
Аутор: Александра Петровићпетак, 15.09.2017. у 21:50
(Фото Привредни апелациони суд)
Најстарији стечај у Србији је стечај Косовске банке. Траје више од 20 година и нема изгледа да ће бити ускоро завршен. Тежак терет за привредно судство су и дугогодишњи стечајеви великих банака. Документација појединих банака, која је неопходна за стечајни поступак, налази се на Кипру и у Америци.

Стечајеви кваре добре резултате рада привредног судства, које се ове године, на редовном саветовању на Златибору, могло похвалити одличним статистичким подацима у свему осталом, осим у стечајевима и извршним предметима.

– Највећи број нерешених старих предмета је у поступку извршења, а разлог зашто извршење није могуће је пре свега – недостатак имовине дужника. Дужници немају новац да измире обавезе. Када се тражи извршење на новчаним средствима, често су текући рачуни предузетника и привредних друштава – блокирани. То нису блокаде од неколико дана, већ блокаде текућих рачуна које трају шест месеци, годину дана, чак и дуже – каже судија Јасминка Обућина, вршилац функције председника Привредног апелационог суда.