уторак, 23 априла, 2024
vesti online

Ђукановић се обрушио на Москву

Ђукановић се обрушио на Москву

Аутор: Новица Ђурићпетак, 10.02.2017. у 20:31

Мило Ђукановић (Фото Танјуг)

Подгорица – Први пут председник Демократске партије социјалиста (ДПС) и бивши премијер Мило Ђукановић прозвао је Москву за умешаност у припреми наводног државног удара 16. октобра за време парламентарних избора у Црној Гори.

Истина, Ђукановић је док је био премијер у нешто блажој форми оптуживао Москву за умешаност у припреми „крвопролића подгоричким улицама”, односно, „како би остварила појачани утицај на Балкану”, али никада то није јавно адресирао као што је то учинио на политичком активу партије у Никшићу.

„То је био покушај који је генерисан од стране актуелне московске политике која желећи да оствари појачан утицај на Балкану жели да, заправо, намирује своје рачуне са западним партнерима или противницима, зависно од времена у којем то гледамо, пре свега са Европом и Америком”, рекао је Ђукановић.

Он је оценио да се „тај покушај није могао извршити без помоћи домаћих извиђача”.

„У црногорским политичким редовима део политичких структура, превасходно окупљен око политике Демократског фронта, изнајмљен од иностраних политичких центара ставио се у функцију рушења Црне Горе и њене будућности”, навео је он. „Оно што је још горе јесте да то раде без имало стида, истичући с поносом та своја путовања, све своје комуникације, сву прошњу пара у којој су били пре неколико дана у Москви, са намером да обезбеде додатне фондове како би завршили посао који нису завршили 16. октобра.”

Порука Ђукановића и оптужбе на рачун Русије и лидера Демократског фронта се међу опозицијом тумаче као „појачана нервоза ка Русији након успорености нове америчке администрације да прими Црну Гору у НАТО”.

Опозиција окупљена под окриљем ДФ јавно је саопштила да је власт и Ђукановића „посебно изнервирала недавна изјава секретара председника Русије Дмитрија Пескова”, коју су пренели црногорски медији, а који је поручио:

„Однос Руске Федерације према даљој експанзији НАТО-а на исток је добро познат, ми смо против.”

Након што је Европска унија увела санкције Русији, тој мери се прва придружила Црна Гора која није чланица европске породице. Такав поступак званичне Подгорице лоше је прихваћен међу Црногорцима који вековима у Русији виде брата и спаситеља, док га је званична Москва оштро критиковала.

Цела опозиција јавно поручује да ће, освајањем власти, одмах укинути санкције Русији, јер је „то против воље православног народа Црне Горе и њене економије”. Оно што је опозиција остала дужна приликом овог обећања јесте – када ће она освојити власт ако се зна да то не успева скоро три деценије, као ни на недавним парламентарним изборима.

Русија је прошлог лета продужила ембарго на увоз црногорских пољопривредних производа који ће трајати све до краја децембра ове године. У 2014. години, 25.000 долара износио је увоз воћа и поврћа из Црне Горе у Русију.

Од тог тренутка црвено светло је и за увоз говедине, свињетине, перади и месних прерађевина, рибе и осталих плодова мора, сирева, млека и других млечних производа, воћа, поврћа и орашастих плодова. (Politika)