петак, 29 марта, 2024
vesti online

Deca se otrovala u hotelu „Lepenski vir“

Oko 80 dece iz Beograda uzrasta do 12 godina otrovalo se na sportskim pripremama u hotelu „Lepenski vir“ u Donjem Milanovcu.

Deca su se otrovala dok su bila na pripremama

Deca su se otrovala dok su bila na pripremama | Foto: Profimedia.rs

Jake stomačne grčeve, povraćanje, temperaturu i dijareju imalo je krajem prošle nedelje 70 dece iz beogradskog Košarkaškog kluba Ras i još desetoro osnovaca koji su bili na fudbalskim pripremama.

Deca na infuziji

Svako od njih dobio je pomoć lekara iz Doma zdravlja u Donjem Milanovcu, a šestoro je potom zbrinuto na Institutu za majku i dete i u Tiršovoj u Beogradu. Kako saznaje „Blic“, kod dece je utvrđena bolest creva enterokolitis, koja obično nastaje zbog bakterijske infekcije. Uzrok enterokolitisa se ispituje u Institutu za javno zdravlje u Beogradu, a deca više nisu u bolnici.

– Deci je pozlilo u petak, 19. juna, dva dana nakon što je u „Lepenski vir“ iz Beograda došlo 175 dece. Probleme sa stomakom isprva je imalo njih desetoro, a u naredna tri dana ih je obolelo ukupno 70. Od kolega sam čuo da ih je još desetoro iz drugih klubova imalo slične probleme. Svako od njih je povraćao, bilo je dece koja su imala i temperaturu, a neka su primali i infuziju. U hotel su došli lekari, higijeničari, sanitarna inspekcija i lekarska komisija. Uzeli su uzorke i rekli da je najverovatnije u pitanju virus – kaže za „Blic“ direktor KK Ras Dragiša Stamenković i napominje da je zbog straha od širenja bolesti odlučio da se u Beograd vrati pre vremena. (ALO)