петак, 21 јуна, 2024
vesti online

De Mezijer: Talas izbeglica sa Balkana je neprihvatljiv

De Mezijer: Talas izbeglica sa Balkana je neprihvatljiv

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je danas da je „neprihvatljivo“ da 40 odsto od rekordnog broja tražilaca azila u Nemačkoj dolazi sa Balkana, nazvavši to „sramotom za Evropu“.

Tomas de Mezijer

Nemački ministar je, takođe, osudio talas demonstracoija protiv stranaca i zločine iz mržnje podstaknute prilivom migranata, uključujući paljenje skloništa. On je takve postupke okarakterisao kao „nerazumljive, neprihvatljive i nedostojne naše zemlje“.
Nemačka, najmnogoljudnija članica Evropske unije (81 milion stanovnika), bori se sa velikim prilivom tražilaca azila iz ratnih zona poput Sirije, ali i sa teritorija na kojima nema vojnog konflikta u jugoistočnoj Evropi, uključujući Albaniju, Srbiju i Kosovo, preneo je AFP.

„To je veliki izazov, sa kojim ćemo se izboriti. To nije nepremostivo za veliku i bogatu zemlju poput naše“, rekao je de Mezijer tokom posete izbegličkom kampu u istočnom nemačkom gradu Ajzenhitenštatu.
„Ključ je da napravimo razliku između onih kojima je potrebna zaštita i onih kojima nije“, kazao je de Mezijer.
„Ovde u Ajzenhitenštatu, najveća grupa je iz Sirije, ali druga i treća država porekla su Srbija i Albanija“, dodao je on.
Nemačka je proteklih dana počela u balkanskim državama da emituje reklame na TV i u novinama, pa čak i na mreži Fejsbuk, u kojima poziva ljude da ostanu u svojim domovima i naglašava da ukoliko odlaze iz ekonomskih razloga, nemaju gotovo nikakve šanse za dobijanje političkog azila.