петак, 21 јуна, 2024
vesti online

Da li se kancelarka može spasiti?

Svet je iznenađen. Nemačka se čudi: Angela Merkel poželela je dobrodošlicu velikom broju izbeglica. Profesor Jirgen Falter za DW procenjuje da li kancelarka zbog toga može da se politički spotakne…

Angela Merkel in Berlin Besuch Flüchtlingsunterkunft Registrierungszentrum Selfie mit Flüchtlingen Deutschland

Dojče vele: Gospodine Falter, Angela Merkel otvara vrata za stotine hiljada izbeglica. Može li ona još uvek da se spasi ili se upravo takmiči za Nobelovu nagradu za mir?

Prof. Jirgen Falter: Na pomisao da se Angela Merkel sa izbegličkom politikom takmiči za Nobelovu nagradu za mir, već sam i sam došao. Ne verujem da je to njen glavni cilj. Verujem da bi ona mogla da se spasi, dakle da neće propasti ukoliko nam pođe za rukom da priliv izbjeglica prevaziđenom administrativno i finansijski, ali i ukoliko nam pođe za rukom da izbeglice u određenoj meri integrišemo. Ukoliko nam to ne pođe za rukom, ili ukoliko u narednoj godini dođe ponovo tako veliki broj izbeglica, onda bi Angeli Merkel bila pripisana krivica i to bi joj nanelo štetu.

Professor Jürgen W. Falter

Kancelarka u suštini važi za ekstremno racionalnu i više nego hladnu. Kako dakle odjednom objasniti veliko srce Angele Merkel?

Verujem da i racionalni ljudi mogu da imaju humanitarna uverenja, da mogu da imaju veliko srce, ali da oni normalno ne dozvoljavaju da srcem donose odluke. Verujem da se kod Angele Merkel dogodilo to da je ona u jednom trenutku shvatila da mi više uopšte ne možemo da se odbranimo. To je tako bilo i svojevremeno po pitanju atomske energije, kada je, nakon havarije u Japanu, došlo do veoma brzog prestanka korišćenja te energije. Mi bismo stvorili ogroman haos ako bismo zatvorili naše granice. Zapravo, mi uopšte ne možemo i ne smemo da ih zatvorimo. To bi, u najmanju ruku, u susednim državama prouzrokovalo haos, sa ogromnim pritiskom na nas. Dakle preuzimamo sve na nas i to rešavamo aktivno – pri čemu je ta formulacija verovatno zazvučala pomalo nesrećno, takoreći kao poziv svim potencijalnim izbeglicama na svetu.

Neki navode da kancelarka pri tom unapred sagledava krajnje posledice. Ona se sada postavlja na čelo kulture dobrodošlice. Da li smo u njenoj ličnosti nešto prevideli?

Ne, ne verujem. To je sada, verujem, već treći put da je ona donela neke veoma brze odluke. Bilo je to, kao što sam rekao, prilikom odluke o prestanku korišćenja atomske energije, bio je to slučaj sa vojnom obavezom, što takođe nije bilo planirano, i sada imamo takav slučaj treći put. U tom trećem slučaju, ona naginje samostalnim, ekstremno brzim odlukama, gde se ipak moramo zapitati: da li je ona zaista o svemu do kraja razmislila? Verujem da nije dovoljno promislila o problemima koji će se pojaviti nakon prestanka korišćenja atomske energije. Isto bi se i sada moglo reći kada je reč o izbeglicama. (dw.de)