U NAPETOJ političkoj situaciji danas će u 14 sati na Cetinju saziv državne skupštine, bez opozicije, izglasati zakon kojim se overava Severnoatlantski ugovor, čime se obezbeđuju uslovi za stupanje Crne Gore u NATO. Vladajuća koalicija DPS, SD, BS, Albanci odlučno i Hrvatska građanska inicijativa imaće danas logističku podršku opozicione partije SDP Ranka Krivokapića.

Podignute su tenzije u podeljenoj državici podno Lovćena, pa se ispred cetinjskog parlamenta sat ranije očekuje protest Demokratskog fronta, njihovih pristalica i ostalih anti-NATO aktivista. Vlada Crne Gore je još ranije poručila da su evroatlantske integracije i članstvo u ovom vojnom savezu, od obnavljanja crnogorske nezavisnosti 2006. godine, jedan od strateških spoljnopolitičkih ciljeva.

Ministar odbrane Predrag Bošković optužio je Rusiju i opoziciju da sprečavaju ulazak Crne Gore u NATO. On je juče kritikovao izjavu ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua da je ulazak Crne Gore u NATO potreban kako bi se pojačala kontrola Alijanse na Balkanu i da je „vojni potencijal Crne Gore ravan nuli“.

– Ovakve izjave zvanične Moskve samo potkrepljuju činjenicu da Rusija nije spremna da prihvati realnost da je novi vek doneo nove prioritete, u skladu sa savremenim bezbednosnim izazovima. To što će Crna Gora uskoro postati 29. NATO članica ne narušava na bilo koji način teritorijalni integritet Ruske Federacije, već se možda samo ugrožavaju ruske pretenzije uticaja na region, kao i njeni kapaciteti da preti, utiče i podriva NATO politiku otvorenih vrata – poručio je Bošković.

Lideri DF pozvali su crnogorske građane, kao i predstavnike Demokrata, SNP i Građanskog pokreta URA da im se danas pridruže na mirnom narodnom skupu u prestonom Cetinju. Andrija Mandić poručuje da skup na Cetinju nije samo vezan za DF, već i za sve one koji se zalažu za referendum.

Miodrag Lekić (Demos) atmosferu pred današnji događaj na Cetinju ocenjuje „prilično usijanom“. On je pozvao vlast da se ozbiljno odnosi prema predlozima opozicije za prevazilaženje političko institucionalne krize.

PARASTOS

Uoči današnje Skupštine na Cetinju, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop budimljansko-nikšićki Joanikije služili su juče u Cetinjskom manastiru parastos žrtvama NATO iz Crne Gore, Srbije i celog sveta. (Novosti)