петак, 14 јуна, 2024
vesti online

Crna Gora je jak aspirant za članstvo u Sjevernoatlantsku alijansu

Crna Gora

Crna Gora da nastavi progres, odluka o pozivnici u NATO na ministrima

Crna Gora je jak aspirant za članstvo u Sjevernoatlantsku alijansu saoštio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg nakon dvodnevne posjete Crnoj Gori zajedno sa 28 ambasadora zemalja članica NATO. Međutim, Stoltenberg nije želio da prejudicira odluku ministarskog savjeta u decembru o tome da li će Crnoj Gori biti upućena pozivnica za članstvo. Premijer Milo Đukanović je izrazio optimizam da će pozivnica za članstvo u NATO biti upućena za dva mjeseca.

Sumirajući dvodnevnu posjetu Crnoj Gori, tokom koje su ministri zemalja članica NATO imali direktan uvid i procjenjivali stanje reformi u oblastima važnim za priključenje Alijansi, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je pohvalio dosadašnji napredak i ohrabrio domaće zvaničnike da nastave sa reformama u ključnim oblastima. Stoltenberg je podsjetio da će ministri zemalja NATO za dva mjeseca odlučiti da li će Crnoj Gori biti upućena pozivnica za članstvo:

„Crna Gora je već predstavila dodatne reforme, napravila je važan progres u jačanju vladavine prava. Ohrabrujem vas da jačate javnu podršku. Puna implementacija reformi je ključna. Znamo da to nije lak zadatak. Crna Gora ide pravim putem“, konstatovao je Stoltenberg.

Premijer Milo Đukanović je saopštio da je optimista, kada je riječ o odluci NATO alijanse da Crnoj Gori bude poslata pozivnica u decembru. Đukanović je naglasio da država radi na reformama u svim oblastima i da su prvi bilansi vidljivi, te je najavio da će reforme biti nastavljene i ubuduće kako bi se stiglo do glavnog spoljnopolitičkog cilja, članstva u NATO:

„Sada je važno nastaviti dalje i obezbjediti da se nastavi reformski zamah i do decembra i nakon decembra. Da bi u jednoj takvoj atmosferi mogli doći do onoga što jeste naš cilj“, rekao je Đukanović.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg je u par navrata pohvalio i zahvalio se Crnoj Gori zbog njenog učešća u mirovnoj misiji u Avganistanu, te ukazao na vidljive rezultate reformi. Međutim, odgovarajući na novinarsko pitanje nije želio da prejudicira odluku ministara zemalja NATO u decembru o pozicnici Crnoj Gori:

„Crna Gora je veoma jak aspirant za članstvo. Crna Gora je već na napravila veliki progres, a vidimo i povećanu podršku u Crnoj Gori za članstvo u NATO. Ali odluku će donijeti ministri u decembru. Ne želim da prejudiciram ocjenu ministara„, naveo je Stoltenberg.

Jens Stoltenberg i Milo Đukanović, foto: Savo PrelevićJens Stoltenberg i Milo Đukanović, foto: Savo Prelević

Premijer Đukanović je rekao da su ispitivanja javnog mnjenja koja govore o većinskoj podršci javnosti za članstvo u NATO pouzdana:

„Vjerujem da do sada nemate iskustva sa nama da volimo da se samoobmanjujemo lažnim anketama. Ne. Sve što smo do sada radili je bilo pouzdano i sve se potvrđivalo kroz rezultate bilo referenduma bilo izbornih procesa„, ustvrdio je Đukanović.

Stoltenberg i članovi Sjevernoatlantskog savjeta su dva dana razgovarali sa najvišim crnogorskim zvaničnicima o sprovedenim reformama u državi, kao i političkim partijama koje imaju svoje predstavnike u parlamentu. Među sagovornicima su bili predstavnici političkih partija koje se protive članstvu Crne Gore u NATO i koji su pozvali NATO zvaničnike da ne upućuju pozivnicu Crnoj Gori, jer kako su rekli – vladavina prava je na niskom nivou i da u Crnoj Gori nema dovoljne podrške za tu integraciju.

„Kažem da je na jako niskom nivou vladavina prava, kao i podrška javnosti. Tako da su to dva ključna razloga da se NATO na kraju dobro zamisli, da li čine dobro nama i njima tom eventualnom pozivnicom„, rekao je nezavisni poslanik Mladen Bojanić.

Podsjetimo, NATO insistira na sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, obavještajnom, bezbjednosnom i odbrambenom sektoru i na jačanju podrške građana.

Komentarišući dvodnevni sastanak najviših NATO zvaničnika sa crnogorskim državnim strukturama, nekadašnji šef crnogorske diplomatijeBranko Lukovac vjeruje da će nakon analize viđenog, ministri spoljnih poslova NATO članica podnijeti iscrpan izvještaj, te da će preporuke biti pozitivne:

„Moj utisak je da će njihova preporuka biti pozitivna i da postoje velike šanse da se postigne puni konsenzus za dobijanje pozivnice“, prokomentarisao je Lukovac.

Odluka o upućivanju pozivnice Crnoj Gori podrazumjeva konsenzualnu odluku svih 28 država članica. Kako se radi o konsenzusu, do decembra uvjek može nešto iskrsnuti u globalnim odnosima, zbog čega ne treba isključiti mogućnost odlaganja donošenja odluke o slanju pozivnice Crnoj Gori.

Branko Lukovac navodi mogućnost da u dogovoru velikih sila, posebno sa Rusijom oko smirivanja krize u Siriji, cijena bude pomjeranje procesa proširenja NATO saveza:

„Naročito imajući u vidu razvoj situacije u Siriji i zabrinutost evropskih zemalja da se ta situacija ne pretvori u neprekinut talas izbeglica. I otuda insistiranje da se uspostavi saradnja sa sa Rusijom oko dešavanja u Siriji, što bi doprinijelo smirivanju situacije. E sad, ukoliko cijena toga bude nekakav dogovor da se vodi računa i o onime što su preokupacije Rusije u vezi širenja NATO-a, ja ne bih isključio mogućnost da jedna od članica NATO-a predloži da se ponovo pomjeri taj proces proširenja NATO-a“, ocjenjuje Lukovac.


Srđan Janković

Nakon rada u pisanim i elektronskim medijima u Srbiji, Beograd napušta 1999. nakon gašenja ovih medija zbog pritiska tadašnjeg režima i ubistva novinara Slavka Ćuruvije. Na RSE radi od novembra 1999. godine.