петак, 19 априла, 2024
vesti online

CIA i Mosad likvidirali komandanta terorističkog Hezbolaha 2008.

Američka CIA i izraelska špijunska agencija Mosad stoje iza ubistva jednog od komandanata terorističkog Hezbolaha Imada Mugnijeha 2008. godine u Siriji, objavio je u petak list Vašington post citirajući jednog bivšeg zvaničnika obaveštajne službe SAD.

Mugnijeh, koji je bio u višegodišnjem bekstvu, ubijen je nakon izlaska iz jednog restorana u Damasku 12. februara 2008. godine bombom podmetnutom u rezervnu gumu obližnjeg parkiranog automobila, prenosi AFP.

Bomba je izrađena u SAD i testirana u Severnoj Karolini, a aktivirao ju je na daljinu agent Mosada u Tel Avivu, koji je bio u kontaktu sa operativcima CIA u Damasku.

Za Mugnijeha se sumnja da je smišljao otmice talaca iz zapadnih zemalja u Libanu tokom osamdesetih godina, kao i bombaški napad na izraelsku ambasadu u Argentini 1992. godine, u kojem je poginulo 29 ljudi.

Mugnijeh se takođe dovodi u vezu sa bombardovanjem baraka američkih marinaca na bejrutskom aerodromu 1983. u kojem je poginuo 241 američki vojnik, kao i sa otmicom aviona kompanije TWA 1985, prilikom koje je ubijen jedan američki marinac.

Bivši zvaničnik, izvor Vašington posta, ističe kako je Mugnijeh bio direktno uključen u naoružavanje i obuku šiitskih milicija u Iraku, čiji su cilj bile američke snage, pa zato, iako je njegova likvidacija obavljena u zemlji s kojom SAD nisu bile u ratu, može da se smatra delom samoodbrane. (isra-news)