четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

Cena helikoptera i dalje tajna

Beograd – Umesto odgovora na pitanje Danasa koliko koštaju dva helikoptera koje je Srbija kupila od Rusije, i koja u našu zemlju stižu krajem juna, iz Ministarstva odbrane je našem listu rečeno da je „ugovor za nabavku dva višenamenska transportna helikoptera iz familije Mi-17 sa pratećom opremom i obukom zaključen između Republike Srbije i Ruske Federacije“, te da je nakon dobijanja potrebnih dozvola stupio na snagu i da je u toku „redovna realizacija obaveza ugovornih strana“.

 

Podsetimo, prema nezvaničnim informacijama pojedinih beogradskih medija, ali još od leta prošle godine, Srbija će helikoptere platiti 25,3 miliona dolara.

Iako smo još 27. januara Ministarstvo odbrane pitali da nam potvrde da li su srpski piloti koji će voziti nove helikoptere na obuci u Rusiji i kada možemo da očekujemo da će helikopteri stići, odgovore nikada nismo dobili. U međuvremenu, premijer Aleksandar Vučić je izjavio da helikopteri stižu u junu, te da su naše posade već na obuci.

Nakon toga, Danas je ponovo pisao Ministarstvu sa sledećim pitanjima: Koliko je naših pilota na obuci u Rusiji, u kom mestu i o kakvoj se obuci radi i ko je plaća; koliko koštaju dva helikoptera o kojima je govorio premijer i da li će Srbija u narednom periodu kupovati još vojne opreme i od koga?

Odgovor MO prenosimo u celosti: „Ugovor za nabavku dva višenamenska transportna helikoptera iz familije Mi-17 sa pratećom opremom i obukom zaključen je između Republike Srbije i Ruske Federacije. Nakon dobijanja potrebnih dozvola stupio je na snagu i u toku je redovna realizacija obaveza ugovornih strana.

Trenutno se sprovodi obuka letačkog i tehničkog kadra VS, kao i prva faza prijema helikoptera u Ruskoj Federaciji, koju sprovodi stručna ekipa iz sastava MO i VS u saradnji sa proizvođačem navedenih helikoptera.

Pored nabavke višenamenskih transportnih helikoptera, prioriteti Vojske Srbije u bliskom narednom periodu su nabavka radarsko-računarskih sredstava i opreme neophodne za modernizaciju perspektivnih sredstava naoružanja i vojne opreme (NVO).

Vojska Srbije planira i vrši opremanje sredstvima NVO u skladu sa izraženim potrebama koje su usmerene ka dostizanju potrebnih operativnih sposobnosti. Opremanje Vojske Srbije sredstvima NVO je stalan i složen proces, a da li će to biti oprema zapadne, istočne ili sopstvene proizvodnje, odlučuje se na osnovu više različitih faktora. Sredstvo mora biti kompatibilno, a od koga će biti nabavljeno zavisiće pre svega od njegovih kvalitativnih mogućnosti, mogućnosti održavanja i cene“.

– (Danas)