четвртак, 28 марта, 2024
vesti online

BUJANOVAC ANTIČKI GRAD ?

BUJANOVAC JE CENTAR ANTIČKE MAKEDONIJE

Bujanovac kroz istoriju – MRTVA TRKA OKO MAKEDONIJE

дец222017

 

U Skoplju gostuje izložba Narodnog muzeja iz Beograda

Nalazi sa antičkog lokaliteta Kale izloženi u Makedoniji

„Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta“ naziv je izložbe sa kojom, do 11. marta 2018, Narodni muzej u Beogradu gostuje u Arheološkom muzeju Makedonije u Skoplju.

Piše: J. T.

Beograd 22. decembar 2017. 14:15

Nalazi sa antičkog lokaliteta Kale izloženi u Makedoniji

Na otvaranju postavke, na kojoj će biti predstavljeni arheološki nalazi sa lokaliteta Kale – Krševica, iz okoline Bujanovca, obratili su se v. d. direktora Arheološkog muzeja Gorana Saneva i direktora Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković, a izložbu je svečano otvorio ministar kulture u Vladi Makedonije Robert Alagjozovski i ambasador Srbije u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici Dušanka Divjak Tomić.

Lokalitet Kale nalazi se u dolini Južne Morave u selu Krševici kod Bujanovca, gde su otkriveni ostaci urbanog naselja iz 4. i prvih decenija 3. veka pre Hrista. Na platou iznad Krševičke reke najstariji nalazi potiču s kraja bronzanog i iz starijeg gvozdenog doba, od 12. do 7. veka pre nove ere. Naselje je bilo izgrađeno prema grčkom modelu i sve vreme postojanja održavalo je bliske veze sa antičkom Makedonijom i Grčkom. Živelo je nekoliko vekova i nestalo posle keltskih osvajanja.

Na gostujućoj postavci u Skoplju istorijski razvoj ovog antičkog naselja biće predstavljen kroz elemente svakodnevnog života, zahvaljujući rezultatima desetogodišnjih arheoloških istraživanja Narodnog muzeja u Beogradu, Arheološkog instituta SANU i Narodnog muzeja u Vranju. Autori izložbe su Petar Popović iz Arheološkog instituta SANU i muzejski savetnici i kustosi Narodnog muzeja u Beogradu: Nenad Radojčić, Vera Krstić i Aca Đorđević.