петак, 14 јуна, 2024
vesti online

BUDUĆI DOKTOR NAUKA Imam samo jednu dilemu: Da li da štrajkujem glađu ili da BEŽIM?

Sa diplomom mastera i doktoratom pri kraju, profesor srpskog jezika i književnosti Stefan Avramović (28) iz Gornjeg Milanovca četiri godine uzalud traži posao.

„Izgleda da ovde vlada neko nepisano pravilo da što bolje i više učiš, u životu gore prolaziš“

Na Filološkom fakultetu u Beogradu zavšio je studije sa prosečnom ocenom 8,91 i odmah upisao master gde je u novembru 2011. godine dobio desetku i na predlog svojih profesora nastavio put ka doktoratu.

 

Kako je izjavio za agenciju Beta, bez obzira na doktorske studije želeo je da radi i uči, pa je počeo da traži posao širom rudničko-takovskog i čačanskog kraja.

 

Napisao je na desetine prijava, na svaki raspisani konkurs u školama, u gradovima i selima, ali su, kako kaže primani „sinovi i kćeri političkih tata i mama, rođačka i komšijska deca“.

 

„U nekim školama kandidati su već unapred bili na tim mestima sa manjim prosekom i stepenom obrazovanja, a direktori su imali diskreciono pravo da daju konačnu reč“, kazao je Avramović.

 

On je rekao da u bibliotekama rade srednjoškolci raznih zanimanja, a može da predaje i građansko vaspitanje, ali nigde nema mesta, pa se pita da li da štrajkuje glađu, kao neki profesori, ili da negde beži.

 

Obraćao se i Ministarstvu prosvete i napisao četiri pisma ministrima – bivšem Tomislavu Jovanoviću i sadašnjem Srđanu Verbiću, iznoseći primere zloupotreba, ali mu nijedan nije ništa odgovorio.

 

„Izgleda da ovde vlada neko nepisano pravilo da što bolje i više učiš, u životu gore prolaziš“, izjavio je Avramović. (Blic)