Brojanje glasova na izborima u SAD može da traje nedeljama 1Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Mislim da ćemo imati sjajnu noć, ali ovo je politika i sa izborima nikada ne znaš, rekao je Tramp.

Uz tvrdnju da je imao dobru kampanju na Floridi, u Arizoni i Teksasu, Tramp je ocenio da je važno da pobedi u Pensilvaniji.

“Pobeđivati je lako. Nikada nije lako gubiti”, izjavio je Tramp, javlja AP.

Među svoje uspehe, Tramp je nabrojao borbu protiv virusa korona i ekonomski napredak.

Prkosan do kraja, američki predsednik Donald Tramp, kako je ranije napisao na Tviteru, predvideo je „jednu od najvećih pobeda u istoriji politike“.

Njegov rival Džozef Bajden poručio mu je da „pakuje kofere“ i upozorio javnost da se ne sme dozvoliti da Tramp ostane još četiri godine u Beloj kući, jer će „zauvek promeniti karakter naše nacije“.

Iako se rekordnih 100 miliona glasača već bilo izjasnilo na prevremenom glasanju, pre zatvaranja birališta čekao se sud još desetina miliona ljudi, prema projekcijama „US Elections Project“.

Prebrojavanje glasova može potrajati satima, danima ili čak nedeljama pre nego što se proglasi konačni pobednik.

U strahu od mogućih protesta i nasilja, radnje u Vašingtonu, Njujorku i Severnoj Karolini bile su zaključane.

„Izgovorite večeras molitvu za državu“, tvitovao je Džordž Konvej, advokat i jedan od osnivača Projekta Linkoln, organizacije koja nije naklonjena Trampu.

Za razliku od Konveja, njegova supruga Kelijan Konvej je odana Trampova savetnica.

Obojica kandidata provela su dan uoči glasanja u mahnitoj trci do cilja, prenose mediji.

Na Bajdenovom poslednjem mitingu u Pitsburgu pojavila se pevačica Ledi Gaga, koja je nosila beli džemper sa natpisom „Džo“.

Pevala je svoje hitove i pozivala pristalice da „izađu i glasaju“.

Bivši potpredsednik, pričajući iz govornice na kojoj je stajao natpis „Bitka za dušu nacije“, rekao je: „Imam osećaj da se sutra okupljamo za veliku pobedu. Vreme je da Donald Tramp spakuje kofere i ode kući „.

Bajden je osudio Trampov način suočavanja sa pandemijom kovida 19, i prisetio se predsednikovog navodnog ruganja vojnicima: „Nijedna država na svetu ne može da nam parira. Vodimo snagom svog primera, a ne samo primerom svoje moći. Jedino što Ameriku može rastrgnuti jeste sama Amerika. Niko drugi ne može da nas izazove“.

Naveo je da je Tramp od početka svog mandata produbljivao podele u društvu.

„Okreće ljude jedne protiv drugih na osnovu rase, pola, nacionalnosti i religije. To nije u redu. To nismo mi. Svi znaju ko je Donald Tramp. Pokažimo im dalje ko smo mi.“

Predsednik je, sa druge strane, odbacio rezultate anketa koje su pokazivale da je Bajden u prednosti u Mičigenu i na nacionalnom nivou.

„Ovo nije gomila ljudi koji podržavaju onoga ko će izgubiti državu Mičigen“, rekao je.

„Ovo nije gužva drugoplasiranog. Da li se slažete sa tim?“ Publika je – bez maski na licu i držanja distance – skandirala: „Još četiri godine“.

Aktuelni lider zemlje je, ocene su, nastojao da se prikaže kao pobunjenik koji će „isušiti močvaru“ i staviti Ameriku na prvo mesto, piše Gardijan.

„Ako ne zvučim kao tipičan političar iz Vašingtona, to je zato što nisam političar“, rekao je Tramp.

Kako je dodao: „Džoa Bajdena kupuju i plaćaju velika tehnologija, veliki mediji i moćni posebni interesi. Neće on pobediti, zaista ne verujem da će pobediti“.

Tramp je uzdignutih pesnica zaokružio svoj poslednji miting u kampanji cupkajući uz zvuke pesme grupe Vilidž pipl.

Do tada je već pretrpeo izborni poraz u Diksvil Noču, gradiću u Nju Hempširu na američko-kanadskoj granici, gde je Bajden uzeo – svih pet glasova.

Oko 20 kilometara južno, u Milsfildu, pobedio je Tramp.

Predsednik SAD je pozvao Vrhovni sud da preispita odluku koja omogućava Pensilvaniji da broji glasačke listiće koji će stići tri dana nakon izbora. Sud je ostavio tu mogućnost otvorenom.

Tramp je novinarima u Milvokiju u državi Viskonsin, tvrdio da odluka „dozvoljava ogromno varanje“, a zatim je na Tviteru dodao da će „takođe izazvati nasilje na ulicama“, što se ocenjuje kao potencijalno zeleno svetlo pristalicama da koriste agresivnu taktiku zastrašivanja birača.

Tviter je sadržaj ove njegove poruke označio „spornim“.

Takođe postoji bojazan, ukazuje Gardijan, da bi Tramp mogao da traži da prerano proglasi pobedu ako rani rezultati idu u njegovu korist.

Dženifer Dilon, menadžerka Bajdenove kampanje, rekla je novinarima: „Ni u kom slučaju Donald Tramp neće biti proglašen pobednikom u izbornoj noći“.

Barak Obama, pod čijim mandatom je Bajden bio potpredsednik, rekao je da je Trampov napor da zaustavi brojanje glasova u izbornoj noći nedemokratski.

„To rade diktatori“, rekao je na skupu u Majamiju.

„Ako verujete u demokratiju, želite da se prebroji svaki glas“.

Da postoji demokrata koji se tako ponašao kao naš trenutni predsednik, kazao je dalje, „ne bih mogao da ga podržim“.

Rano u utorak Tramp je imao zakazan intervju za Foks njuz i najavio da će sa porodicom i prijateljima pratiti izborne rezultate u istočnoj sobi Bele kuće. Bajden se vratio u Skranton u Pensilvaniju.

Nestabilno na berzama

Analitičari idućih dana očekuju nestabilno trgovanje na berzama i promenu dugoročnih investicionih politika, zavisno od toga hoće li na izborima pobediti sadašnji republikanski predsednik Donald Tramp ili demokrata Džozef Bajden. U nacionalnim anketama Bajden je imao prednost, dok je u ključnim državama trka bila neizvesna. Investitori koji su „igrali“ na Bajdenovu pobedu, čija bi vlada, prema očekivanjima, mogla doneti veliki paket podsticajnih fiskalnih mera i promovisati zelenu energiju, već neko vreme su ulagali u industrijske i deonice ekoloških energetskih kompanija, kao i u male kompanije.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.