недеља, 16 јуна, 2024
vesti online

BRITANSKI NOVINAR OTKRIĆEM ŠOKIRAO SVET: Soroš organizuje seobu naroda!?

GRČKA – Na obali grčkog ostrva Lezbos — među napuštenim stvarima koje su izbeglice, pristigle na ovo ostrvo ostavile za sobom — reporter britanskog TV kanala Skaj njuz, Džonatan Semjuels, pronašao je i knjižicu napisanu na arapskom pod naslovom „Emigrantski vodič“.

Džordž Soroš (Foto: JuTjub)

Reporter je ovu knjižicu nazvao „šturim vodičem“, međutim, ona sadrži mape, neophodne brojeve telefona i savete migrantima kako da se ponašaju u Evropi.

Na naslovnoj strani vodiča prikazan je čovek, setno zagledan u zalazak sunca i vesla, koji se sprema za prelazak preko mora, dok je na poslednjoj prikazana fotografija glavne luke na Lezbosu, Mitilini i nasmešeni čovek koji kaže: „Kada sam stigao na obale Militinija, shvatio sam da nisam više dete“.

Vodič sadrži mapu sa pogodnim mestima za pristajanje plovila, kao i crvenom bojom obeležena mesta za „zadržavanje/prijem/ preglede“.

Izdavač vodiča je organizacija pod nazivom W2eu (Welcome to EU, Dobrodošli u EU), koja operiše u sistemu Fonda za otvoreno društvo američkog milijardera Džordža Soroša. Reporteri Skaj njuza kontaktirali su jednu od podružnica ove organizacije u Austriji.

Sonja, aktivista organizacije, koja nije htela da kaže svoje prezime, novinarima Skaj njuza rekla je da aktivisti njene organizacije dele u Turskoj ove vodiče besplatno.

Svrha knjižice je da pomognu onima u nevolji, kaže Sonja. Oni mogu da pozovu non-stop vruću liniju, a dobrovoljci zatim prosleđuju njihove podatke odgovarajućim obalskim stražama.

„Mi uzimamo podatke o tome koliko ima ljudi u čamcima u slučaju nezgode. Dajemo spasonosne savete izbeglicama. Oni u svakom slučaju idu, pa je bolje ako im damo savete“, rekla je Sonja novinarima Skaj njuza.

Sonja, koja govori arapski, preuzima pozive iz svoje kuće u Austriji i kaže da pripada velikoj grupi od oko 100 dobrovoljaca koji su raspoređeni širom Evrope i Severne Afrike. (Pravda?