петак, 29 марта, 2024
vesti online

Antić traži azerbejdžanski gas

Izvor: Tanjug

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić izjavio je da je energetska efikasnost nedovoljno istražena oblast kod nas.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

On je najavio da će to ministarstvo uskoro ući u modele ugovora koji će omogućiti privatno javna partnerstva i definisati ugovorne odnose vezano za projekte kojima se štedi energija.

„Ima prostora da se ta oblast unapredi, pre svega uzimajući u obzir da je svaka investicija u energetsku efikasnost isplatljivija od novog energetskog objekta i najveća energetska politika Evrope i razvijenih je štednja energije“, rekao je Antić u Skupštini Srbije.

Govoreći o obnovljivim izvorima energije, Antić je rekao da Srbija sada proizvodi 21 odsto energije iz obnovljivih izvora i podsetio da imamo obavezu da do 2020. godine podignemo tu proizvodnju na 27 odsto.

„Država je donela subvencije i podsticajne mere za različite vidove energetskih objekata iz obnovljivih izvora. Biomasa je godinama potcenjivana i svi posmatraju tu energiju vetra, male hidroelektrane“, rekao je Antić.

Kada je reč o biomasi, kaže on, ministarstvo upravo radi studiju, koja bi trebalo da da odgovor o potencijalima. Stručnjaci, kako kaže, tvrde da Srbija ima potencijale i o tome bi trebalo ozbiljno razmišljati.

Kada je reč o razvoju NIS-a i ulazak u drugu fazu investicije u duboku preradu, ministar energetike kaže da još ima polemika vezano za to da li je će se ići na hidrokreking ili na jeftiniju varijantu.

„Razlika u investiciji je oko 300 miliona evra i u ovom trenutku i poslovodstvo NIS-a i ljudi koji su sada deo upravljačke strukture bliži su toj jeftinijoj varijanti. Ne samo zato što je 300 miliona jeftinija, nego je i pouzdanija„, rekao je Antić.

On je takođe rekao da očekuje da će do kraja godine biti u zvaničnoj poseti Azerbejdžanu i da će se razgovarati o alternativnom gasnom pravcu.

„Iako smo zakasnili za taj projekat imamo opciju interkonekcije da dođemo u dodir sa tim gasovodom i koristimo njegove kapacitete„, rekao je.