петак, 29 марта, 2024
vesti online

Američki Honeywell ‘gura’ Talijane natrag u Cimos

Iz vladinih krugova u Zagrebu zasad nema najava o odstupanjima od dogovora o otkupu spornog kredita.

Prošlotjedni povratak u „igru“ talijanskog fonda Palladio Finanziaria oko lani dogovorene privatizacije 92 posto slovenskog Cimosa, u čijem su vlasništvu tri tvornice u Hrvatskoj, prema pisanju slovenskog Dnevnika potaknula je američka multinacionalna korporaciji Honeywell Turbo Technologies (HTT).

Taj svjetski lider u proizvodnji turbopunjača jedini, prema objavljenim informacijama, nije na prošlotjedne pregovore s velikim proizvođačem s kojima surađuje Cimos poslao svoje predstavnike. No, u HTT-u su neizravno iskazali interes da Cimos opstane, a zbog suradnje s talijanskim partnerom vlasnički povezanim s Palladio Finanziariom, prioritet daju već dogovorenom aranžmanu privatizacije Cimosa.

Pitanje radnika
Problem zbog kojega su Talijani nedavno odustali od sklopljenog dogovora bio je dogovor slovenske i hrvatske države o zatvaranju spora oko nepodmirenog kredita Cimosa prema Riječkoj banci, kojeg bi prema već donesenim odlukama dvije vlade trebale uskoro parafirati. Talijani tim sporazumom nisu zadovoljni, među ostalim i stoga što on uključuje obvezu zadržavanja radnih mjesta do kraja 2018. Jesu li u međuvremenu Talijani odlučili popustiti oko svojih uvjeta, bit će jasnije već danas, jer su zakazani razgovori sa sindikatima Cimosa, a na njima bi trebali biti prisutni i predstavnici radnika iz tri istarske tvornice. …. (poslovni.hr)