уторак, 30 априла, 2024
vesti online

Кина отпушта пола милиона људи у индустрији челика и угља

Кина отпушта пола милиона људи у индустрији челика и угља

среда, 01.03.2017. у 11:33

Кинези смањују број запослених у челичанама (Фото Ројтерс)

ПЕКИНГ- Кинески званичници су најавили данас да ће ове године укинути 500.000 радних места у индустрији челика и угља, у склопу напора да смање вишак производних капацитета.

Најављујући резове на конференцији за новинаре у Пекингу, кинески министар за људске ресурсе Јин Вејмин је нагласио да ће отпуштени радници ући у програм проналажења посла или ће им бити понуђено превремено пензионисање, преноси агенција Франс прес.

„Читав процес је текао глатко и добро. Није било већих сукоба или проблема”, рекао је Јин поводом прошлогодишњих отпуштања.

Влада у Пекингу је прошле године најавила укидање 1,8 милиона радних места у сектору челика и угља, да би већ у 2016. години укинула око 726.000 таквих позиција.

Како наводи АФП, Кина производи више од половине светских залиха челика, али се због економског успоравања и смањења глобалне тражње њена индустрија суочила са вишком производних капацитета.

Званични Пекинг жели да преоријентише сопствену економију и да се са инвестиција базираних на дугу пребаци на економски модел заснован на потрошњи, док истовремено смањује индустријски сектор.

Кинеска економија је прошле године порасла за 6,7 одсто, што је, како наводи АФП, најспорија стопа раста кинеске привреде за четврт века, преноси Танјуг. (Politika)