четвртак, 18 априла, 2024
EU-INTEGRACIJEVesti

Kralj Čarls u poseti Nemačkoj

EURONEWS.RS

EVROPA

Kralj Čarls je prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu: Na nemačkom o Bitlsima i Kraftverku

KOMENTARI

Autor: Tanjug

30/03/2023

17:19

Kralj Čarls je prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu: Na nemačkom o Bitlsima i Kraftverku

Tanjug/AP/Markus Schreiber – Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

Britanski kralj Čarls je danas postao prvi britanski monarh koji se obratio poslanicima u Bundestagu, u Berlinu i skoro ceo taj istorijski govor održao je na nemačkom.

Bilo je odobravanja poslanika klimanjem glavom i nekoliko aplauza dok je kralj Čarls govorio o prijateljstvu između dve nacije.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

 

On je, takođe, dirljivo govorio o kraljičinoj ljubavi prema Nemačkoj i kako je bio dirnut odavanjem počasti nemačkog naroda nakon što je ona preminula prošlog septembra.

„Ovo prijateljstvo je toliko značilo mojoj voljenoj majci, kraljici“, dodao je on.

Britanski kralj je pohvalio Nemačku što se zauzela za Ukrajinu nakon ruskog napada, rekavši da to ugrožava bezbednost Evrope, ali da je ohrabren jedinstvom koje su pokazale Britanija, Nemačka i druge nacije.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Bilo je i ovacija dok je govorio o sposobnosti nacija da se smeju jedni sa drugima i jedni drugima i njihovoj zajedničkoj ljubavi prema sportu, književnosti i muzici, pominjući Bitlse i Kraftverk.

Drugog dana njegove istorijske posete, britanskog monarha je srdačno pozdravio nemački kancelar Olaf Šolc kada je stigao u zgradu Saveznog kancelara.

On i kraljica supruga Kamila sreli su se potom na gradskoj pijaci Vitenbergplac.

Kralj Čarl je poneo kući malo nemačkog sira, a njegova supruga Kamila jela je mlečne delikatese i med tokom susreta sa velikim brojem ljudi.

Tanjug/AP/Markus Schreiber

 

Britanski monarh se smešio trgovcima, koji su želeli da kraljevski par proba njihove kobasice, sir, med i sveže voće i povrće.

Državna poseta kralja i kraljice supruge Nemačkoj počela je u sredu svečanim dočekom kod berlinske Brandenburške kapije.

Kralj Čarls je trebalo početkom sedmice da bude u Francuskoj, međutim, poseta je otkazana zbog protesta zbog penzione reforme.

PREPORUKA ZA VAS